ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Η ουρηθροκυστεοσκόπηση είναι μία επεμβατική διαγνωστική εξέταση. Ο ουρολόγος με την χρήση ειδικού εργαλείου που λέγεται κυστεοσκόπιο μπορεί να εξετάσει το τοίχωμα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
Το κυστεοσκόπιο είναι ένα λεπτό εργαλείο (περίπου στη διάμετρο ενός μολυβιού) το οποίο συνδέεται με πηγή φωτισμού και έχει προσοφθάλμιο που επιτρέπει τη άμεση επισκόπηση της κύστης. Έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με κάμερα, να προβάλει και να καταγράψει εικόνες. Συχνά διαθέτει δύο κανάλια, το ένα για την είσοδο φυσιολογικού ορού και το δεύτερο για την εισαγωγή λεπτών εργαλείων που επιτρέπουν στο γιατρό να κάνει επεμβατικές πράξεις. Υπάρχουν δύο τύποι κυστεοσκοπίων, το άκαμπτο το οποίο είναι ευθύ και μεταλλικό και το εύκαμπτο το οποίο έχει τη δυνατότητα κάμψης του άκρου του.
Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου. Υπό τοπική αναισθησία (τοπική γέλη αναισθητικού στην ουρήθρα), με καταστολή (μέθη) και στην αίθουσα χειρουργείου υπό γενική αναισθησία. Ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε την κυστεοσκόπηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: η πιθανή διάγνωση, το ατομικό ιστορικό, το φύλο, την ηλικία κ.α..
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Η κυστεοσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και σπανιότερα την αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
Οι συχνότερες αιτίες για τις οποίες γιατρός σας μπορεί να συστήσει κυστεοσκόπηση είναι:
-
Η διερεύνηση συμπτωμάτων από το ουροποιητικό όπως αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική) , επώδυνη ούρηση, επιτακτική ούρηση, ακράτεια ούρων και κατακράτηση ούρων.
-
Η διερεύνηση των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων ή των ουρολοιμώξεων που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
-
Η διάγνωση παθήσεων της ουρήθρας που προκαλούν απόφραξη όπως η λιθίαση, τα στενώματα και οι όγκοι.
-
Η διάγνωση παθήσεων της ουροδόχου κύστης όπως η κακοήθεια, η λιθίαση και η φλεγμονή.
-
Η αξιολόγηση ευρημάτων άλλων διαγνωστικών εξετάσεων όπως ο υπέρηχος, η αξονική, η μαγνητική τομογραφία και η ενδοφλέβια πυελογραφία.
-
Η παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστεως για τη έγκαιρη διάγνωση πιθανής υποτροπής.
Οι συχνότερες επεμβατικές πράξεις που γίνονται με την κυστεοσκόπηση είναι:
-
Η λήψη βιοψίας σε πολύ μικρούς όγκους της κύστης
-
Η αφαίρεση μικρών λίθων από την κύστη ή την ουρήθρα.
-
Η αφαίρεση ξένων σωμάτων.
-
Η αφαίρεση ή η τοποθέτηση ειδικών καθετήρων (stent) στον ουρητήρα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα απόφραξης ή για την προετοιμασία του ουρητήρα προεγχειρητικά.
-
Η λήψη δείγματος ούρων από τον ουρητήρα.
-
Η έγχυση σκιαγραφικού για τη διενέργεια ανιούσας ουρητηρογραφίας.
-
Η ενδοκυστική έγχυση Botox για τη θεραπεία της ακράτειας.
-
Η ενδοκυστική έγχυση Deflux για τη θεραπεία της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Για τη διενέργεια της κυστεοσκόπησης πρέπει να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω. Ξαπλώνετε σε ειδικό κρεβάτι, όπου μπορεί να τοποθετήσετε τα πόδια σε ανάρροπη θέση (γυναικολογική). Γίνεται τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και χορήγηση αντιβιοτικού για την αποφυγή ουρολοίμωξης. Ο γιατρός θα καθαρίζει την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα και καλύπτει την περιοχή με αποστειρωμένο πεδίο. Εισάγει τοπική αναισθητική-λιπαντική γέλη στην ουρήθρα. Υπό όραση και με προσεκτικές κινήσεις εισάγει το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Η κύστη γεμίζει σταδιακά με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό μέσω του κυστεοσκοπίου και γίνεται εφικτή η εξέταση. Μπορεί να προκληθεί ένα άβολο έντονο αίσθημα ούρησης, για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Η εξέτασης μαζί με την προετοιμασία διαρκεί περίπου μισή ώρα.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ;
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για τη διενέργεια της κυστεοσκόπησης. Ο ουρολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό το οποίο θα λάβετε πριν και μετά την εξέταση, υπάρχουν όμως κάποιες πληροφορίες για τις οποίες θα πρέπει να είναι ενήμερος όπως:
-
Αλλεργίες σε οποιοδήποτε φάρμακο (αντιβιοτικά, τοπικά αναισθητικά, αντισηπτικά).
-
Νοσήματα που προκαλούν διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος.
-
Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος τα οποία επιβάλλεται να διακόψετε ή να αντικαταστήσετε με οδηγία του θεράποντα ιατρού σας.
-
Πιθανότητα εγκυμοσύνης.
-
Γνωστές ανωμαλίες του ουροποιητικού.
-
Παρουσία ενεργής ουρολοίμωξης.
-
Στην περίπτωση που η εξέταση θα γίνει υπό μέθη ή γενική αναισθησία θα λάβετε τα φάρμακα σας κανονικά ενώ, θα πρέπει να γίνει διακοπή τροφής και υγρών περίπου 6 -8 ώρες πριν την εξέταση.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Όπως σε κάθε παρεμβατική πράξη έτσι και στην κυστεοσκόπηση υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν κάποιες σπάνιες επιπλοκές όπως:
-
Συχνουρία η οποία θα διαρκέσει μία με δύο ημέρες.
-
Αίσθημα κοιλιακού ή καυστικού άλγους στην ούρηση, συμπτώματα τα οποία σταδιακά θα υποχωρήσουν μετά την εξέταση.
-
Ουρολοίμωξη.
-
Δυσκολία στην ούρηση.
-
Μακροσκοπική αιματουρία.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Καταστάσεις για τις οποίες θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας είναι: όταν τα συμπτώματα ουρολοίμωξης συνοδεύονται από υψηλό πυρετό και ρίγος, όταν υπάρχει αδυναμία ούρησης ή όταν η αιματουρία είναι έντονη και με παρουσία πηγμάτων αίματος.
Ενώ για να μειώσετε την ένταση των ήπιων συμπτωμάτων, μπορείτε να αυξήσετε τα προσλαμβανόμενα υγρά ώστε να ξεπλύνετε τους ερεθιστικούς παράγοντες από την κύστη (κυρίως τις πρώτες ώρες μετά την εξέταση). Να πάρετε ένα απλό παυσίπονο (παρακεταμόλη), να τοποθετήσετε μια ζεστή υγρή πετσέτα στο άνοιγμα προς την ουρήθρα σας για να απαλύνετε τον πόνο, ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΝΟΣΗΛΕΙΑ;
Όταν η εξέταση γίνει υπό τοπική αναισθησία θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας άμεσα. Στην περίπτωση της κυστεοσκόπησης υπό καταστολή (μέθη), ραχιαία ή γενική αναισθησία θα πρέπει να παραμείνετε στο χώρο ανάνηψης και θα λάβετε οδηγίες από τον αναισθησιολόγο σχετικά με το πότε μπορείτε να σηκωθείτε και να αποχωρήσετε.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;
Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα αμέσως μετά την εξέταση. Θα σας δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση των πιθανών παθολογικών ευρημάτων της κυστεοσκόπησης. Όταν η εξέταση περιλαμβάνει βιοψίες της κύστης θα χρειαστεί να περιμένετε κάποιες ημέρες για να συζητήσετε τα αποτελέσματα σας σε δεύτερο ραντεβού.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Η κυστεοσκόπηση μπορεί να είναι λίγο άβολη, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη. Η εμπειρία του γιατρού σας σε συνδυασμό με την δική σας συνεργασία έχουν σαν αποτέλεσμα την ομαλή και ανώδυνη διενέργεια της εξέτασης. Η χρήση εύκαμπτου κυστεοσκοπίου και τοπικού αναισθητικού μειώνει τυχόν ενόχληση κατά την εισαγωγή του κυστεοσκοπίου.
Μετά την κυστεοσκόπηση, είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια ενόχληση κατά την ούρηση, αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει σε λίγες ημέρες.