Ώρες επικοινωνίας 09:00 - 17:00 Δευτέρα - Παρασκευή facebook icon red instagram icon red

Τι είναι η χολοκυστίτιδα;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο μήκους περίπου 9 cm με όγκο πλήρωσης περίπου 50 ml. Βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ήπατος, δηλαδή στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς. Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της χολής, η οποία παράγεται διαρκώς στα κύτταρα του ήπατος. Η χολή χρησιμοποιείται για την πέψη των τροφών και ως εκ τούτου εκκρίνεται από τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο ως απόκριση σε ένα ερέθισμα (τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά).

Πώς συμβαίνει η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης;

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης προκαλείται πολύ συχνά από την ύπαρξη χολολιθίασης. Οι λίθοι εμποδίζουν τη ροή της χολής και ερεθίζουν το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης. Επιπλέον ο χοληδόχος πόρος μπορεί να οδηγήσει στη μετανάστευση βακτηρίων από το έντερο.

Αυτό σημαίνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης είναι οι ίδιοι με αυτούς για τους χολόλιθους. Αυτά περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, την αύξηση της ηλικίας, το γυναικείο φύλο (ορμονικές επιδράσεις), το ανοιχτό χρώμα του δέρματος και το οικογενειακό ιστορικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης;

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης προκαλεί σοβαρό κοιλιακό άλγος, το οποίο τείνει να βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της κοιλιάς. Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει διάχυτος και να ακτινοβολεί μεταξύ των ωμοπλατών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος (ειδικά μετά τα γεύματα). Ο πυρετός και το ρίγος είναι πιο σπάνια και σηματοδοτούν την οξεία χολοκυστίτιδα, ένα πολύ οξύ συμβάν με αντίδραση ολόκληρου του σώματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης;

Η τυπική θεραπεία εκλογής είναι η απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα (συχνά εντός 24 ωρών) για να αποφευχθεί η εξάπλωση της φλεγμονής με τις όποιες επιπλοκές. Εν τω μεταξύ, μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά και αντιβιοτικά.

Εναλλακτικά υπάρχει η περίπτωση της συντηρητικής αντιμετώπισης σε πρώτη φάση όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν τη διενέργεια μίας ασφαλούς χειρουργικής επέμβασης. Σε αυτήν την περίπτωση προκρίνεται η πολυήμερη νοσηλεία με διακοπή σίτισης, χορήγηση αντιβιοτικών και παυσιπόνων. Μετά το εξιτήριο είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και ισορροπημένη. Η τελική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος τουλάχιστον ενός μηνός.